Torcik
krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser,
torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów.
Proporcje
na tortownicę o średnicy 22 cm.
- 250 – 300 g biszkoptów*
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżeczka do kawy soli,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 14 g żelatyny,
- sok z cytryny,
- owoce do przybrania
Puszkę
mleka włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, co jakiś
czas uzupełniając wodę tak, aby puszka była cały czas przykryta.
Mleko
odstawić do ostudzenia.
Dno
tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia.
Biszkopty
przyciąć w 2/3 długości.
Każdy
biszkopt (stronę bez cukru) skropić sokiem z cytryny.
Wyłożyć
biszkoptami boki i dno tortownicy (stroną z cukrem do tortownicy).
Dłuższymi
boki, krótszymi dno.
Żelatynę
wsypać do miseczki, zalać 50 ml letniej wody, dokładnie wymieszać,
wstawić do garnka z gorącą wodą i postawić na małym ogniu.
Podgrzewać, do rozpuszczenia żelatyny.
Śmietanę
ubić. Nie przebić! Lepiej chwilę krócej ubijać, niż przebić.
Wyjąć
masę z puszki i utrzeć. Ucierając dodać sól, żelatynę i 2 –
3 łyżki bitej śmietany.
Do
masy dodać resztę śmietany i delikatnie, ale dokłdanie wymieszać.
Odstawić
na 15 -20 minut w chłodne miejsce, aby masa się „uspokoiła” i
zaczęła tężeć.
Mogą
być maliny, winogrona... ja podałam z pestkami granatu.
*biszkopty
włoskie, takie z warstwą cukru, równej szerokości. Zwykłe
biszkopty po nasączeniu rozmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz