sobota, 10 listopada 2018

Torcik krówkowy



Torcik krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów.
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm.

  • 250 – 300 g biszkoptów*
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżeczka do kawy soli,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 14 g żelatyny,
  • sok z cytryny,
  • owoce do przybrania

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, co jakiś czas uzupełniając wodę tak, aby puszka była cały czas przykryta.
Mleko odstawić do ostudzenia.
Dno tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia.
Biszkopty przyciąć w 2/3 długości.
Każdy biszkopt (stronę bez cukru) skropić sokiem z cytryny.
Wyłożyć biszkoptami boki i dno tortownicy (stroną z cukrem do tortownicy).
Dłuższymi boki, krótszymi dno.
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 50 ml letniej wody, dokładnie wymieszać, wstawić do garnka z gorącą wodą i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, do rozpuszczenia żelatyny.
Śmietanę ubić. Nie przebić! Lepiej chwilę krócej ubijać, niż przebić.
Wyjąć masę z puszki i utrzeć. Ucierając dodać sól, żelatynę i 2 – 3 łyżki bitej śmietany.
Do masy dodać resztę śmietany i delikatnie, ale dokłdanie wymieszać.
Odstawić na 15 -20 minut w chłodne miejsce, aby masa się „uspokoiła” i zaczęła tężeć.


Wlać do formy wyłożonej biszkoptami masę i odstawić do lodówki na kilka godzin.


Dobrze jest podać deser z owocami.
Mogą być maliny, winogrona... ja podałam z pestkami granatu.

*biszkopty włoskie, takie z warstwą cukru, równej szerokości. Zwykłe biszkopty po nasączeniu rozmiękną.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza