środa, 5 września 2018

Przecier pomidorowy




Póki trwa sezon na pomidory i możemy kupić je dojrzałe na słońcu, warto to wykorzystać i zamknąć je w słoikach. Na pewno bedą lepsze od tych kupnych :)
Na przecier najlepiej użyć pomidorów odmiany Lima, Roma... Są to podłużne pomidory, w środku mięsiste, z bardzo małą ilością pestek. 
Do przecieru potrzebne nam będą tylko pomidory.

  • Pomidory
Pomidory umyć.
Przekroić wzdłuż na pół, wyciąć „głąby”.
Na dno garnka wlać trochę wody (aby pomidory nie zaczęły swojej przygody z gotowaniem od przypalenia) i gotować je na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy pomidory będą rozgotowane należy przetrzeć je przez sito.
Przetarte pomidory zagotować i gotować do uzyskania pożądanej przez nas gęstości. Jedni wolą bardziej gęsty przecier, inni troszkę mniej.
Gotujący się przecier wlewać do wyparzonych słoiczków.
Słoiki zakręcać i odstawiać do góry dnem, do ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz