czwartek, 20 września 2018

Pieczarki w muszelkach


Pieczarki w muszelkach, przepis wzorowany na przepisie z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku.

Muszelki ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją ściągnąć), pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem cytrynowym
Cebulę poddusić na 3 łyżkach masła, dodając szczyptę cukru i soli.


Gdy cebula będzie szklista, dodać pieczarki. Chwilę razem poddusić.
Śmietanę wymieszać z żółtkami, mąką i parmezanem. Wlać całość do pieczarek, zamieszać, zagotować.
Pieczarkami nadziać muszelki.


Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Na patelni stopić pozostałe masło, dodać bułkę tartą. Zrumienić na złoty kolor.


Zasmażką polać muszelki napełnione pieczarkami.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


  • 250 g makaronu dużych muszelek,

  • 250 g cebuli,

  • 500 g pieczarek,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • sól,

  • cukier,

  • 100 g masła,

  • 200 ml śmietanki 30%,

  • 2 żółtka,

  • 2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu,

  • 1 płaska łyżka mąki,

  • 2 łyżki bułki tartej,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz