Pieczarki
w muszelkach, przepis wzorowany na przepisie z Uniwersalnej
Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku.
Muszelki
ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej
wodzie.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki
oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy je
opłukać, gdy skórka na kapeluszach jest brzydka, należy ją
ściągnąć), pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem cytrynowym
Cebulę
poddusić na 3 łyżkach masła, dodając szczyptę cukru i soli.
Gdy
cebula będzie szklista, dodać pieczarki. Chwilę razem poddusić.
Śmietanę
wymieszać z żółtkami, mąką i parmezanem. Wlać całość do
pieczarek, zamieszać, zagotować.
Pieczarkami
nadziać muszelki.
Ułożyć
w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Na
patelni stopić pozostałe masło, dodać bułkę tartą. Zrumienić
na złoty kolor.
Zasmażką
polać muszelki napełnione pieczarkami.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
250 g makaronu dużych muszelek,
250 g cebuli,
500 g pieczarek,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
cukier,
100 g masła,
200 ml śmietanki 30%,
2 żółtka,
2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu,
1 płaska łyżka mąki,
2 łyżki bułki tartej,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz