środa, 18 stycznia 2017

Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem



Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem, w „730 obiadów” Makarego, z 1902 roku. 


Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować.


Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam że spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku.

  • Kaczka lub 4 nogi kaczki,
  • 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* ,
  • 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego),
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • sól
Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.
Upieczoną kaczkę przełożyć do garnka, wlać bulion, zagotować.
Dodać skórkę pomarańczową i chwilę razem gotować.
Wymieszać śmietanę z żółtkiem, dodać dwie łyżki gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać.


Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem.


*użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz