sobota, 7 stycznia 2017

Golonka


Golonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec.
Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia.
Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :)

  • Golonka,
  • marynata:
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka soli
  • wywar:
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego),
  • 200 ml piwa
Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę.
Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając.


Po tym czasie golonkę umyć.
Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko tyle aby przykryć mięso.
Gotować, pod przykryciem, do miękkości.
Można jeść już taką, ale my ją jeszcze pieczemy, jest dużo, dużo smaczniejsza :) 
Następnie golonkę wyjąć, posmarować skórę tłuszczem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec do zrumienienia skórki.
Co jakiś czas polewać piwem.


Podałam z puree ziemniaczanym, chrzanem i musztardą.






1 komentarz:

  1. Już kiedyś jadłem tak zrobioną golonkę . Była obłędna . Chyba się wysilę .

    OdpowiedzUsuń