Bezy
z kremem owocowym i sosem waniliowo-cytrynowym ... trudno im się
oprzeć. A że trochę pracochłonne? Czasem można zaszaleć :)
- Bezy:
- 1 białko (36 g),
- 46 g cukru,
- 40 cukru pudru,
- krem owocowy:
- 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych lub jagodowych,
- 5 g żelatyny,
- 250 ml śmietany 30%,
- 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru,
- Sos cytrynowo waniliowy:
- 50 ml soku z cytryny,
- 60 g cukru,
- 2 żółtka,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 1/2 laski wanilii
Bezy:
Foremki
do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować
rozpuszczonym masłem.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż
otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać
cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki.
Wyjąć
upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek.
Sos:
Wanilię
przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć nasionka i wrzucić do
śmietany, zagotować.
Żółtka
ubić z cukrem na kogel-mogel, cały czas ucierając wlać powoli sok
z cytryny. Wlać gorącą śmietanę dalej ucierając.
Przelać
masę do garnka i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje.
Pamiętajmy, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał, więc
nie przesadzajmy. Jeżeli jednak sos będzie zbyt gęsty, zawsze
można dolać troszkę śmietany kremówki i zagotować.
Krem
owocowy:
Owoce
włożyć do garnka i na bardzo małym ogniu gotować. Gdy się
rozgotują przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml
przecieru. Do miseczki z żelatyną wlać trochę gorącego
przecieru, dokładnie wymieszać i przelać do reszty przecieru
owocowego, wymieszać. Nie gotować. Odstawić do ostudzenia, ale nie
zastygnięcia.
Ubić
śmietanę z cukrem, połączyć z przecierem owocowym. Odstawić na
pół godziny w chłodne miejsce.
Na
talerzu ułożyć trochę sosu, na nim bezę, w której ułożyć
krem owocowy, przykryć drugą bezą.
Z
tej porcji wychodzi około 6 deserów.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz