niedziela, 29 grudnia 2013

Skórki pomarańczowe w czekoladzie




Skórki pomarańczowe w czekoladzie - do przegryzienia dla małych i dużych. Mogą być na słodko lub wytrawne, wszystko zależy od użytej czekolady: mlecznej, deserowej, gorzkiej lub białej.  
  • skórka z 6 pomarańczy,
  • szklanka cukru,
  • szklanka wody,
  • 2 -3  tabliczki czekolady
Pomarańcze przed obraniem oczywiście dokładnie umyć. Skórki ułożyć białą częścią (albedo) do góry i ostrym nożem ściąć ją.
Kolorową część skórki pokroić wzdłuż w cienkie paski, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, a następnie odcedzić. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop, do którego włożyć skórki, gotować około 15 minut. Wyjąć, położyć do ostygnięcia.
Do miski włożyć pokruszoną czekoladę (czekolada może być gorzka lub mleczna – to zależy od tego co lubimy), miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę.
Maczać skórki w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia.


zastawa z





2 komentarze: