niedziela, 22 grudnia 2013

Pasztet wieprzowy z grzybami


Pasztet z wieprzowiny, z dodatkiem wątróbki gęsiej i grzybów suszonych. 

  • 1,2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka),
  • 100 g wołowiny,
  • 0,6 kg podgardla,
  • 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej,
  • 30 – 40 g grzybów suszonych
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 120 g suchej bułki,
  • 7 jajek,
  • 100 ml brandy,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony
  • tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę.
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE.
Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.




1 komentarz:

  1. Zjadłabym taki pasztet na święta mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń