poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szarlotka II



Ciasto:
Wszystkie składniki  ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.

Farsz: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cynamonem. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i skarmelizować go uważając aby go nie przypalić, wrzucić jabłka i szybko zamieszać. Gotować około 5 minut. 
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie nierówne części – tak mniej więcej 3/5 i 2/5. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.



  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • kilka kropel esencji waniliowej

  • Nadzienie:
  • 2 kg jabłek – szara reneta,
  • 100 g cukru,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu,

  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

na Wigilię polecam również:

oraz dania wigilijne

 zastawa z


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz