sobota, 4 sierpnia 2018

Kardynał z ananasem



Kardynał z ananasem to zimny napój alkoholowy (tylko dla dorosłych), którym raczono się już pod koniec XIX wieku.
W Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku, kardynał polecany jest z winem reńskim lub szampańskim, natomiast w Nowoczesnej Kuchni Domowej, opracowanej przez Antoninę i Jana Piętków, poleca się do niego wino szampańskie.
Troszkę przepis odcukrzyłam i nie gotowałam skóry ananasa „skórki ananasowe pokrajać, wygotować w 1/4 l wody, odcedzić i gdy woda ostygnie, wlać do wazy”.

  • 1 ananas,
  • 100 g cukru,
  • butelka wina musującego

Ananasa obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wyciąć głąb. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.
Włożyć do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Wlać do wazy i na to wlać schłodzone wino musujące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz