Sos
z suszonych grzybów przygotowałam z podgrzybków i prawdziwków,
ale można użyć różnych grzybów, takich jakie mamy.
Ponieważ
sama suszę
grzyby, mam je czyste i już nie muszę ich myć przed użyciem.
Nie moczę i nie gotuję grzybów wcześniej. 
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki),
 - 2 cebule,
 - 1 listek laurowy,
 - 2 owoce ziela angielskiego,
 - 5 ziaren pieprzu czarnego,
 - 500 ml dobrego bulionu,
 - 50 ml kwasu z ogorków kiszonych,
 - sól,
 - cukier,
 - 3 – 4 łyżki tłuszczu (olej, tłuszcz gęsi, smalec),
 - 2 łyżki miękkiego masła,
 - 1 żółtko,
 
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i
cukru.
Do
podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. 
Wlać
bulion, dodać przyprawy, przykryć i dusić do miękkości.
W
miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy
grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku
solą i cukrem.
Rozetrzeć
masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz