czwartek, 16 sierpnia 2018

Mielone z kaszą gryczaną




Kotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste.

  • 500 g mięsa z golonki wieprzowej,
  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej),
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól,
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz,

Cebulę pokroić w kostkę.
Kaszę wypłukać.
W garnku z grubym dnem lekko rozgrzać tluszcz, wrzucić cebulę, poddusić dodając łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Do cebuli dodać kaszę, przesmażyć.
Wlać 450 ml gorącej wody. Przykryć, zagotować na dużym ogniu. Zamieszać. Zmiejszyć ogień do małego i gotować kaszę, pod przykryciem, około 20 minut.
Kaszę ostudzić.
Mięso zemleć.
Do mięsa dodać kaszę, tymianek, roztarty czosnek.
Dokładnie wymieszać, wyrobić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Następnie dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
Z masy formawać kotleciki.
Na patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki papierowi kotlety będę się lepiej smażyły, nie będą przywierały do dna.


Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety, smazyć na niewielkim ogniu, z obu stron na rumiano.




1 komentarz:

  1. Prosty przepis na trochę inne kotleciki mielone. Dobra rada, co do wyboru rodzaju mięsa - nie każde nadaje się do tego typu dania. Zazwyczaj kupuję się po prostu łopatkę wieprzową.

    OdpowiedzUsuń