poniedziałek, 25 marca 2019

Baba drożdżowa Marcjanny



Baba drożdżowa Marcjanny, babka drożdżowa według Marcjanny z Jawornickich Oborskiej, Pani na Proszewie. Przepis spisany po 1825 roku. W oryginale jest to przepis na Sposób pieczenia babów na długie schowanie.
Receptura przewidziana na kilka bab, ja oczywiście ilości produktów znacznie zmniejszyłam i coś od siebie dodałam.

  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 - 300 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  • łyżka skórki pomarańczowej w cukrze*,
  • szczypta świeżo zmielonego kwiatu muszkatołowego (ten dodatek można pominąć),
  • 50 g rodzynek,
  • 50 ml brandy,
  • 50 g migdałów (słupki lub płatki),
  • skórka otarta z 2 cytryn.

Rodzynki zalać brandy i podgrzewać aż płyn odparuje .
Masło roztopić.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 gramów mąki oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową i kwiat muszkatołowy (można pominąć ten dodatek).
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, ubite żółtka, sól i porządnie zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać migdały. Jeszcze chwilę wyrabiać.
Odstawić aby ciasto urosło.
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej).
Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut.


Babkę przybrałam lukrem.

  • 200 g cukru pudru,
  • sok z cytryny,
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym.

Serwetka, która stanowi tło jest dziełem Babci Kazimiery (babcia Piotrka), która wykonała ją przed wojną.
Po wojnie została do niej doszyta bawełniana koronka, celem powiększenia serwety.
Na zdjęciu ślubne zdjęcie Babci, autorki serwetki :)


* Skórka pomarańczowa w cukrze według przepisu z książki Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku – zamiast niej można użyć skórkę pomarańczową kandyzowaną.


Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.
zastawa z 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza