- farsz:
- 500 g filetów rybnych,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- imbir mielony,
- sól,
- pieprz drobno mielony,
- 1 – 2 łyżki bułki tartej,
- tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa),
- ciasto:
- 400 g mąki,
- gorąca woda,
- sól,
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu.
Cebulę
i rybę zemleć w maszynce do mielenia.
Masę
doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Dodać
rozbełtane jajko i bułkę tartą.
Dokładnie
wymieszać.
Ciasto:
mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być
twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby
odpoczęło.
Ciasto
wałkować.
Układać
na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i
wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak
lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć
pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się
ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.
Podawać
z masłem lub w zupie rybnej .
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza