poniedziałek, 11 marca 2019

Pierogi z rybą


  • farsz:
  • 500 g filetów rybnych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • imbir mielony,
  • sól,
  • pieprz drobno mielony,
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej,
  • tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa),
  • ciasto:
  • 400 g mąki,
  • gorąca woda,
  • sól,

Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu.
Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować.
Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


Podawać z masłem lub w zupie rybnej .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz