poniedziałek, 18 marca 2019

Sałata polska – sałatka ziemniaczana


Sałata polska to w przedwojennej Polsce sałatka ziemniaczana. Przepis na nią znalazłam w 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej, oraz w kuchni oszczędnej Heleny Pedenkowskiej.

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 średnie cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 – 3 łyżki kaparów,
  • 2 żółtka (pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem),
  • 5 łyżek bardzo dobrej oliwy*,
  • ocet winny (u mnie ocet naturalny z kwiatów czarnego bzu Specjały spod Strzechy)
  • sól,


Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Jajka pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać cebulę ze szczypiorkiem, kaparami i jajkami.
Żółtka zmiksować z oliwą i doprawić do smaku octem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, pamiętając aby ich nie rozgotować.
Można ugotować ziemniaki w skórce i potem obrać (lepsza wersja), lub obrać przed gotowaniem.
Ciepłe ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Zalać sosem, wymieszać.
Dodać cebulę z dodatkami, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i ewentualnie octem.
Podawać póki ciepła.
Na zimno też jest dobra :)


*W przepisie podano, iż należy użyć bardzo dobrej oliwy, w związku z tym użyłam greckiej organicznej, niefiltrowanej oliwy mana gea, z oliwek odmiany Koroneiki.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza