piątek, 15 marca 2019

Czarny mazurek


Czarny mazurek, zwany czasem szarym tak naprawdę jest ciemno brązowy. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości goździków i cynamonu, oraz migdałom w skórkach.
Przepis na czarny mazurek zaczerpnęłam z książki Heleny Pedenkowskiej Oszczędna kuchnia z 1920 roku.
Później znalazłam w Praktycznym kucharzu warszawskim z 1895 roku, bardzo zbliżony przepis, ale jako szary mazurek.
W późniejszej wersji jest więcej migdałów i bardziej spodobała mi się nazwa czarny mazurek, jednak szary jest nazwą wcześniejszą.
W przepisach należy wziąć niedużą filiżankę mąki, migdałów... ja uznałam, że filiżanka ma 90 ml.

  • 40 g masła,
  • 7 żółtek ugotowanych na twardo*,
  • 90 ml cukru pudru,
  • 90 ml mąki,
  • 90 ml migdałów w skórkach,
  • 10 g świeżo mielonych goździków,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • lukier:
  • 200 g cukru pudru,
  • sok z cytryny,
Migdały wysypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Gdy ostygną zmiksować, ale nie na mąkę.
Żółtka zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Masło ubić na pianę, następnie dodać żółtka i dalej ucierać.
Ucierając wsypać cukier i przyprawy.
Następnie dodać migdały i na końcu mąkę.


Masę wyjąć na blat, zlepić w kulę i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować prostokąt wielkości mniej więcej 20x16 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Przygotować lukier – cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym.


Ostudzony mazurek polukrować.
Udekorować według uznania.
Proponuję skórką pomarańczową. 


Ja udekorowałam plasterkami kumkwatów w syropie własnej roboty.

*gotuję jajka na twardo, wyjmuję żółtka, a z białek robię sałatkę dodając do nich groszek z puszki, jabłko, trochę musztardy i majonez – pycha.  


2 komentarze:

  1. Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that
    you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead
    of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be
    back.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much. Its so nice to read someone enjoy my writing. Its motivate to continue this :)

      Usuń