Pierogi
ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli
(czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem
ziemniaczano-serowym. Podobno nazwa wywodzi się od Rusi
Czerwonej.
Jednak
w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało
mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi
książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.
Natomiast
w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone.
„Ciasto
na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne
drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko
robią(...)” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895
roku.
Pierogi
ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem
i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej
z farszem z kapusty z grzybami.
Nadzienie
mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie
resztek – mięso gotowane, pieczone....
Pierogi
mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub
potrzeb...
Proponuję
pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z
gotowania rosołu 😉).
- ciasto:
- 640 g mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 120 – 150 ml letniego mleka,
- 60 g miękkiego masła,
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- płaska łyżeczka soli,
- nadzienie:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 600 g ugotowanego mięsa bez kości,
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 100 – 150 ml bulionu,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- jajko do smarowania pierogów,
- bułka tarta do posypania pierogów,
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gramów mąki i
100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Masło
utrzeć na śmietanę - " (...) dla kruchości, w miejsce topionego masła brać surowe, utarte na śmietanę".
Jajka
ubić, dodać do nich rozczyn i wyrabiać.
Następnie
dodać ubite masło i pozostałą mąkę.
Ciasto
wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajko
rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej.
Jajka
posiekać.
Ciasto
rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja
wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm.
Na
cieście układać porcję mięsa i trochę jajek siekanych.
Zlepiać
pierogi.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do
wyrośnięcia.
Posmarować
rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut.
Koniecznie muszę takie spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) i można różne farsze robić :) pozdrawiam :)
Usuń