piątek, 29 marca 2019

Boczniaki a la flaczki – flaczki z boczniakow


  • 500 g boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 ziarna ziela angielskie,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1,5 – 2 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • olej lub oliwa do smażenia,

Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki (julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć.
Wlać bulion, gotować około 10 minut.
Dodać imbir, majeranek i zagotować.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz