wtorek, 26 marca 2019

Domowa biała kiełbasa




Kiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas.

  • 1,1 kg mięsa z golonki,
  • 4,1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 90 g soli,
  • 50 g czosnku,
  • 5,2 g pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 0,5 kg podgradla,
  • około 20 g majeranku,
  • jelita naturalne wieprzowe,
  • sznurek bawełniany,
  • bulion,
  • wywar:
  • 2 cebule,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego

Golonkę obrać z kości i usunąć skórę.
Kość włożyć do garnka, dodać cebule, czosnek, ziele, pieprz i liście laurowe, zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić – będzie do parzenia kiełbasy.
Mięso z golonki i łopatkę pokroić w kostkę (ok. 2 x 2 cm).
Czosnek posiekać. Pieprz zemleć. Pieprz, sól i czosnek wymieszać. Przyprawami natrzeć mięso. Między kawałkami mięsa ułożyć liście laurowe (nie kruszyć ich). Mięso przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć liście laurowe, Mięso zemleć używając sitko o dużych oczkach.
Podgardle zemleć na sitku z małymi oczkami.


Do mięsa dodać majeranek, dokładnie wymieszać, wlewając bulion lub wodę (około 400 - 500 ml).
Mięso dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę.
Następnie ulepić kulkę i ugotować wrzucając ją do wrzącej wody. Spróbować. Ewentualnie masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem – to już zależy od naszego smaku.
Jelita dokładnie umyć i przelać przez nie wodę.
Końcówkę do napełniania jelit posmarować olejem, naciągnąć jelita i nabijać kiełbasę. Nie nabijać zbyt mocno, bo jelita będą pękać, ani zbyt luźno. Kiełbasę zwijać w pęta (15-20 cm) zawijając jelito. 


Można przewiązać sznurkiem bawełnianym, wówczas będziemy mieć pewność, że kiełbasa nam się nie rozwinie.
Dziekuję Ewie Mitowskiej za wszelkie rady i duchowe wsparcie :)
Kiełbasę sparzyć, wkładając ją do gorącego wywaru.
Parzyć 15 – 20 minut w temperaturze 75 – 80 stopni.


talerz z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz