środa, 20 marca 2019

Pasztet z makaronu włoskiego



Pasztet z makaronu to zapiekanka z makaronu z mięsem. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Przepis Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej z książki Kuchnia polska z 1939 roku.
W przepisie podano, że należy użyć makaronu grubego – co autorki miały na myśli?
Piekłam pasztet z trzema rodzajami makaronu i uważam, że najlepsze jest tagliatelle – czyli wstążki o szerokości 0,7 – 1 cm.
Jaki farsz mięsny przygotujemy to już zależy od naszej inwencji i tego co akurat mamy.

  • 300 g makaronu (tagliatelle),
  • 400 g mięsa (już bez kości) z zupy,
  • 1 – 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • imbir mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 suchej bułki kajzerki,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • masło,
  • tarta bułka,

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Odlać, przelać zimną wodą.
Cebulę pokroić, poddusić na 2 łyżkach masła.
Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Jeżeli farsz byłby zbyt gęsty, można dodać trochę bulionu.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mięso wymieszać z makaronem.
Przełożyć do formy.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


Podałam z sosem pieczarkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz