czwartek, 14 marca 2019

Babka z tartego ciasta




Na świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe, piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem, migdałami, serem, kakaem, makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni.
Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami.
Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane.
W książce podane proporcje wystarczają na kilka bab, ja przygotowałam i podaję 1/4 podanych ilości produktów. Z tej ilości wychodzi jedna bardzo duża babka. Ja upiekłam 12 małych babeczek i dwie średnie.
Babkę upiekłam wykorzystując jajka gęsie (1 jajko gęsie to dwa kurze – użyłam 1 żółtko i jedno całe jajko gęsie).

  • 310 g mąki pszennej tortowej,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • 125 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • skórka cytrynowa otarta z 2 cytryn,
  • jajko do posmarowania,

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło utrzeć na śmietanę, dodawać stopniowo pozostały cukier i żółtka, a następnie jajka.
Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i sól.
Wlać rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiać dokładnie.
Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć.
Przełożyć do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut.


Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz