czwartek, 22 marca 2018

Babka kakaowa



Babki od lat królują na wielkanocnych stołach. Występują w wielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe, ponczowe, czekoladowe, migdałowe, serowe... 
Proponuję babkę kakaową, na którą przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Postanowiłam babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem.
Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka.

  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 10 g bułki tartej,
  • 4 g suchych drożdży
  • lukier:
  • 150 g cukru pudru,
  • pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 – 2 łyżki wody

Mleko zagotowac z kakaem, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Wlać mleko, wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać.
Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Wstawić do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę.


Utrzeć cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym. Dolać trochę wody, do pożądanej gęstości lukru.
Polukrować ciepłą jeszcze babkę.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz