czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka czekoladowa na drożdżach


Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe. Muślinowe, zwykłe drożdżowe, migdałowe na drożdżach, ponczowe, szafranowe... 
Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową, według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku.
Ta babka jest pyszna :)
  • 6 jajek,
  • 60 g cukru,
  • 120 g czekolady deserowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 60 g rodzynków,
  • wanilia lub esencja waniliowa naturalna,
Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści).
Do jajek dodać czekoladę i wanilię, dalej ubijać.
Następnie wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami.
Dalej ubijając dodać mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej.
Delikatnie i dokładnie wymieszać.
Dodać rodzynki, wymieszać.
Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut.


Ja upiekłam ciasto w foremkach na mini babki.
Babki polukrowałam lukrem z cukru i cytryny.
Szklankę cukru pudru utrzeć z 2 – 3 łyżkami soku z cytryny lub wody.



4 komentarze:

  1. A ile minut piec te małe ? czy wystarczy 25 min ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje piekłam 17 minut, proponuję po około 15 minutach sprawdzić patyczkiem. Niestey piekarnik piekarnikowi nierówny :( W jedmym 180 stopni to faktycznie 180 stopni, w innym więcej lub mniej....przy tak małych wypiekach, trzeba bardziej uważać. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. Jakie drożdże? W proszku, czy naturalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być świeże lub suszone, w odpowiedniej ilości - przelicznik jest podany na opakowaniu :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń