piątek, 8 marca 2013

Babka drożdżowa

Babka wielkanocna czyli królowa polskich wielkanocnych stołów. 


  • 500 gram mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 130 gram cukru,
  • 20 gram cukru waniliowego – domowy cukier z wanilią,
  • 250 ml mleka,
  • 60 gram drożdży,
  • 100 gram masła,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • szczypta soli,
  • rodzynki – 50-100 gram,

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać.
Przełożyć do formy, do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. 


Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Aby babkę trochę urozmaicić można ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2-3 łyżeczki herbaty matcha.
Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów!




Do babki drożdżowej Joanny polecam: Henri Weber, Gewurztraminer 2010, AOC Alsace, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł.

Biały półsłodki gewurztraminer z Alzacji w kolorze błyszczącego złota. Na nosie dobrze wyczuwalna słodycz owoców: brzoskwini, mango i ujmujące akcenty rodzynek. Na podniebieniu dobrze zrównoważone, z przyjemną słodyczą w zakończeniu wina. Babka drożdżowa, która z natury jest najmniej słodkim ciastem w tradycji ciast Świąt Wielkanocnych do dopełnienia, swego smaku potrzebuje ujmującej aromatycznej słodyczy, w której doskonale spełni się gewurztraminer.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Babka drożdżowa w Alzacji tradycyjnie jest podawana w towarzystwie kieliszka gewurztraminera lub pinot gris.

2 komentarze:

  1. Z babką drożdżową mam taki problem, że zbyt szybko się starzeje, dlatego wybieram zwykle inne. Drożdżowa musi być zjedzona szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Lubię ciasto drożdżowe świeże - nawet ciepłe, według guseł i zabobonów niezdrowe. Ale na Wielkanoc musi być drożdżowa :)

      Usuń