piątek, 8 marca 2013

Babka drożdżowa

Babka wielkanocna czyli królowa polskich wielkanocnych stołów. 



  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 130 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego – domowy cukier z wanilią,
  • 250 ml mleka,
  • 60 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • szczypta soli,
  • rodzynki – 50-100 g,


Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać.
Przełożyć do formy, do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. 


Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Aby babkę trochę urozmaicić można ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2-3 łyżeczki herbaty matcha.
Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów!





2 komentarze:

  1. Z babką drożdżową mam taki problem, że zbyt szybko się starzeje, dlatego wybieram zwykle inne. Drożdżowa musi być zjedzona szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Lubię ciasto drożdżowe świeże - nawet ciepłe, według guseł i zabobonów niezdrowe. Ale na Wielkanoc musi być drożdżowa :)

      Usuń