czwartek, 7 marca 2013

„Pairing Collection” – Kolekcja do Pary.

Dopasowanie win do potraw jest teraz proste.


Barton & Guestier – francuska winiarska firma, która swoimi początkami sięga roku 1725, kiedy to została założona przez Irlandczyka Thomasa Bartona, obecnie wypuściła na światowy rynek (z wyjątkiem rynku francuskiego) „Pairing Collection”. W skład „kolekcji do pary” wchodzi 5 win z francuskich apelacji (Bordeaux, Côtes-du-Rhône, Beaujolais-Villages, Muscadet Sèvre-et-Maine).

Etykiety są nietuzinkowe, ze zdjęciami potraw, do których dane wino będzie najlepiej pasować (ser, ryba, drób, bydło, homar).
Na etykietach, oprócz apelacji, z której pochodzi wino, jest wyraźnie oznaczony szczep winorośli( muscadet, semillon, sauvignon blanc, game, syrah, grenache, ca/rignan, merlot, cabernet sauvignon) z której powstało.

W lewym górnym rogu na każdej z etykiet jest umieszczona złota metaliczna folia z nazwą kolekcji.
Miałam możliwość spróbowania dwóch z pięciu win, podczas prezentacji prowadzonej przez panią Audrey Clos – Export Manager For Eastern Europe, Central & Latin America w firmie B&G. Przyjechała Ona do Polski na zaproszenie firmy Castel, obecnego właściciela marki.

THE PAIRING COLLECTION 

CHICKEN & TURKEY,  Côtes-du-Rhône, Syrah - Grenache - Carignan
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie: syrah, grenache i carignan. Wino pochodzi z Doliny Rodanu. Rekomendowane do drobiu.
Wino o intensywnej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami w pierścieniu. Nos elegancki, owocowy, (wiśnia) z lekką słodyczą w tle. Na podniebieniu apetyczne z soczystą owocowością przyjemnie i dość długo utrzymującą się w zakończeniu.
Dla mnie wino, które chciałabym spróbować z pieczonym czy grillowanym drobiem z zapiekanymi ziemniaczkami z dodatkiem pikantnego sosu.

CHOPS & BURGERS, Bordeaux, Merlot-Cabernet Sauvignon
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie dwóch szczepów: merlot i cabernet sauvignon. Wino pochodzi z Bordeaux. Rekomendowane do kotleta i burgera.
Wino o intensywnej rubinowej barwie z błyszczącą taflą. Nos dystyngowany, powściągliwy z ujawniającymi się nutami jeżyn i wanilii w tle. Na podniebieniu apetyczne, zrównoważone, przyjemne owocowe garbniki. Bardzo dobrze się pije. Wino, które chętnie spróbowałabym do kawałka dobrze wypieczonej porcji mięsa z frytkami:)


Na rynku polskim jeszcze nie można kupić win oznaczonych: „Pairing Collection”. Firma CASTEL FRERES Sp. z o.o. przygotowuje się do wprowadzenia win do sprzedaży. Dla mnie filozofia kolekcji, oprawa graficzna i jakość są przesłankami do osiągnięcia pewnej
pozycji na rynku. Pozostaje jeszcze kwestia ceny, która może mieć znaczący wpływ na sukces produktu.
Z zaciekawieniem będę obserwować rozwój linii „Pairing Collection”.



Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza