środa, 20 marca 2013

Let’s Drink Italy - Włoskie Dolce Vita cz. I




Włoscy winiarze nie mogli sobie wymarzyć lepszego miejsca na II edycję Let’s Drink Italy, która odbyła się w domu mody VitkAc przy ul. Brackiej w Warszawie 18 marca 2013 roku. VitkAc – jest to jeden z najbardziej ekskluzywnych domów handlowych w Polsce. Mieszczą się tutaj butiki takich marek jak YSL, Gucci, Bottega Veneta, Giorgio Armani oraz Lanvin. 


Taki styl doskonale współgra z włoskim umiłowaniem do słodkiego życia, radości życia zawartej w chwili. I za pomocą chwili podczas komentowanej degustacji prowadzonej przez redaktora Naczelnego Magazynu Wino Tomasza Prange - Barczyńskiego, miałam możliwość odkryć piękno życia zamknięte w butelce dobrego wina. Zatrzymać się na półtorej godziny w tym pędzie dnia codziennego, powąchać, posmakować i pocelebrować moje Dolce Vita, którym jest bez wątpienia każda komentowana degustacja organizowana pod patronatem Magazynu Wino.


Podczas degustacji miałam możliwość spróbowania 18 win z 10 głównych regionów winiarskich Apenińskiego buta.

Wina Białe
La Frortezza, Campania Falanghina del Sarnino DOC, sottozona Taburno, 2012, 100% Falanghina, 13% vol
Białe wytrawne wino o ujmującej jasno słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Nos rześki, owocowy, czysty jak przystało na wino, które było produkowane w stali. Na podniebieniu apetyczne, z przyjemną kwasowością taką, która nie będzie przeszkadzać,
gdy zdecydujemy się pić wino solo bez jedzenia. To także wino, doskonałe do jedzenia: lekkich sałat, ryb w świeżych cytrusowych sosach.

Maremmalta, Tuscany Le Strisce Vermentino, DOC 2008, 100% Vermentino, 13% vol.
Białe wytrawne wino o jasnej barwie z srebrnymi refleksami. Kolor wina nie zdradza nosa, który jest przepełniony utlenionymi aromatami suszonych białych owoców. Wynika to z metody produkcji wina, winogrona są częściowo podsuszane na krzewach
przed zbiorem. Podniebienie z dość uderzającą kwasowością i bogatą strukturą. Pijąc to wino, ma się wrażenie, że przenieśliśmy się do Jury Francuskiej (dla zainteresowanych o winach żółtych pisałam tutaj: aniołowie nad Jurą żółte wino ) i próbujemy win żółtych, które wymagają czasu, aby osiągnąć swoją doskonałość i perfekcje. Wino zdecydowanie nie dla mnie.

Umani Ronchi, Marche Plenio Verdicchio dei Castelli di Jesi Cla.ssico, DOC Riserva 2008, 100%Verdicchio, 14% vol
Białe wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z zielonymi refleksami. Nos elegancki, skoncentrowany, z ujmującymi słodkimi owocowymi aromatami gruszki na mokrym piasku nad morzem. Na podniebieniu apetyczne z doskonale zintegrowaną kwasowością do ciała wina.

Wina Czerwone

Fossa Mala, Friulia Venezia Giulia Refosco DOC Friuli Grave 2009, 50% Refosco daln Peduncolo Rosso, 50% Refosco di Faedis, 14% vol.
Czerwone wytrawne wino w kolorze ciemnej czerwieni z fioletowymi refleksami. Zaskakująca żywość koloru jak na paro letnie wino. Nos czysty, złożony z owocowością (wiśnia) na pierwszym planie i intrygującymi nutami tytoniu w tle. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z doskonałymi garbnikami w stylu chrupkich wiśni i czereśni. Wino, w którym kwasowość i ciało, pretendują go do doskonałego towarzysza wielu gastronomicznych wariacji na temat kuchni włoskiej. Dla mnie będzie doskonałe do makaronu w pomidorowym sosie z kawałkami mięsa.

Torre Fornello, Emilia Romagna Diacono Gerardo 1028 Gutturnio, Riserva Colli Piacentini DOC 2005, 55% Barbera, 45% Croatina, 13% vol.
Czerwone wytrawne wino zgodnie z latami, wino w kolorze jasnej czerwieni z pomarańczowymi refleksami w pierścieniu. Doskonale widać ewolucje na tle wieku wina. Nos elegancki, czysty, nadal owocowy. Na podniebieniu zrównoważone, z orzeźwiającą kwasowością, dość długie. Wino, które jak kulinarna tradycja Emilii
Romagni nakazuje, znajdzie parę z wieloma daniami o korzeniach północnych Włoch.

Consorzio Tutela Morellino di Scansano, Tuscany Podere 414 – Morellino di Scansano DOCG 2011, 85% Sangiovese, 15% Alicante,
Ciliegiolo, Colorino, altri vitigni a bacca nera, 14,5 % vol.
Czerwone wytrawne wino o ujmującej błyszczącej czerwieni z fioletowymi refleksami w pierścieniu wina. Nos zdecydowany, otwarty z dominującymi aromatami tytoniu. Usta soczyste, ujmujące swą wielowymiarowością z przyjemnym długim zakończeniem
Doskonały pomysł do pizzy z grillowanym mięsem i makaronów w kremowych sosach.

Villa del Cigliano, Tuscany Cigliano Chianti Classico DOCG 2010, 90% Sangiovese, 5% Canaiolo, 5% Colorino, 13% vol.
Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwieni z delikatnymi pomarańczowymi refleksami w pierścieniu wina. Nos dystyngowany, elegancki z aromatami dojrzałej czereśni jak na szlachetne Chianti przystało. Na podniebieniu wyczuwalna doskonała chrupkość czereśni i wiśni. Wino, które swym charakterem przenosi do przepięknej Toskanii.

Principe Corsini, Tuscany Cortevecchia Chianti Classico, DOCG Riserva 2008, 95 % Sangiovese, 5% Colorino e Canaiolo, 14,5% vol.
Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwieni i lekko pomarańczowymi refleksami w pierścieniu. Nos poważny, bogaty, otwierający się z czasem. Na podniebieniu długie z doskonałym atakiem, ewolucją i finiszem. Wino, które dla wegetarian, będzie poważnym wyzwaniem, po prostu wymaga dobrej sztuki mięsa jak Joanny: karczek cielęcy z dzikiem i grzybami

San Fabiano Calcinaia, Tuscany Cellole Chianti Classico Riserva DOCG 2008, 95% Sangiovese, 5% Merlot, 14,55 vol.
Czerwone wytrawne wino w kolorze jasnej czerwieni z pomarańczowymi refleksami w pierścieniu. Nos waniliowy, słodki wynikający z dojrzewania wina w beczce z ujmującymi owocowymi aromatami (wiśnia, czereśnia). Na podniebieniu czuć wpływ czasu na rozwój wina i jego dojrzałość. Jedno z tych win, którym chciałabym celebrować moje Dolce Vita.

Specjalista ds. Wina Bernadeta Anna Jarosz

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza