niedziela, 24 marca 2013

Kraszanki



Już za parę dni będziemy malować jajka. Sposobów jest wiele. Można kupić gotowe barwniki, można kupić folię termokurczliwą w różne wzorki ale najlepszym sposobem będzie zabarwienie jajek naturalnymi barwnikami.
Oczywiście najbardziej znane są jajka brązowe farbowane łupinami z cebuli, gdy użyjemy łupin cebuli czerwonej otrzymamy kolor czerwony.
Naturalnymi barwnikami możemy otrzymać większość kolorów. Czasem potrzeba troszkę naszej wyobraźni, rozejrzenia się po kuchni, przypomnienia czym najbardziej brudzimy sobie ręce.
Czerwona kapusta, buraki, kurkuma…. To wszystko naturalne barwniki.
Do barwienia najlepsze są jajka białe i bez stempli. Stemple można zmyć spirytusem. Jajka przed gotowaniem trzeba umyć.
Gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem soli. 
 

Jajka w łupinach cebuli – do garnka włożyć dwie garście opłukanych łupin cebuli, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać łyżkę soli, gotować jeszcze parę minut. Do gorącego wywaru włożyć ciepłe jajka. Wyjmować gdy uzyskają pożądany kolor. Im dłużej jajka leżą w barwniku tym intensywniejszy mają kolor.


Jajka w czerwonej kapuście – poszatkowaną czerwoną kapustę zalać zimną wodą, dodać łyżkę octu, gotować około 30 minut. Następnie przecedzić, do wywaru włożyć ciepłe jajka. Wyjmować gdy uzyskają pożądany kolor. Im dłużej jajka leżą w barwniku tym intensywniejszy mają kolor.


Jajka w kwiatach hibiskusa – dwie garście hibiskusa zalać wrzątkiem, zaparzyć, odstawić na około 10 minut, przecedzić, dodać łyżeczkę octu. Do naparu włożyć ciepłe jajka. Po 4-5 godzinach jajka delikatnie wyjąć i odłożyć do wyschnięcia.


Gdy jajka wyschną delikatnie posmarować miękkim masłem, uzyskają wówczas ładny połysk.

Możemy pobawić się w ozdobienie jajek poprzez wydrapywanie (nożykiem, rysikiem, gwoździem…) wzorów na już pomalowanych jajkach.

A tak zdobią jajka ludowi twórcy:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza