czwartek, 24 marca 2016

Babka ponczowa


Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową.
Babka wyszła smaczna, ale zmieniłam przepis. Dodałam mleko, które chyba przez pomyłkę zostało pominięte w składnikach.
  • 500 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 10 żółtek,
  • 25 ml rumu,
  • łyżeczka do kawy soli,
  • 200 ml mleka,
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa,

  • poncz:
  • 125 ml wody,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml rumu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kawałeczek skórki cytrynowej
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut.
Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia.
Poncz:
Zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum.
Gdy ostygnie polać nim babkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz