wtorek, 1 marca 2016

Schabowe z dzika

  • 600 g schabu z dzika,
  • 0,5 l maślanki,
  • pieprz,
  • 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku,
  • 2 jajka,
  • mąka do oprószenia,
  • bułka tarta (około 80 g),
  • tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi)
Kotlety z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!!
Mięso zalać maślanką i odstawić na 12 godzin.
Wyjąć z maślanki, opłukać i osuszyć.
Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety roztłuc.
Jajka rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z majerankiem i pieprzem.
Bułkę wysypać na duży talerz.
Kotlety lekko oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około 1/2 godziny.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano.


 zastawa z 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza