- 250 g obranych migdałów,
- 250 g cukru pudru,
- 6 białek,
- wanilia,
- opłatki*,
- do lukrowania:
- 250 g cukru pudru,
- 5 łyżek rumu,
- 70 ml soku z cytryny,
- woda,
Utarte
lub starte migdały utrzeć z cukrem, dodać miąższ wanilii i
ciągle ucierając wlewać powoli 3 białka.
Powinniśmy
otrzymać masę, którą można by smarować nożem.
Ubić
pozostałe 3 białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą
migdałową.
Masę
nałożyć na opłatki.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut.
Lukier:
Cukier
utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i
lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie.
Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno się nim łatwo
smarować.
Jeszcze
ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować.
*opłatki – ja użyłam śląskie oblaty, można również użyć andruty kaliskie. Według mnie wafle tortowe nie są dobre, gdyż są za grube i mogą zabić smak mazurka. Jeżeli masę rozsmarujemy na papierze do pieczenia, otrzymamy mazurek bezglutenowy.
czekoladowa kura od Master Martini
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz