sobota, 3 marca 2018

Bliny pszenne z ubitą śmietanką




Bliny wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (najczęściej z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach) mniej więcej wielkości spodka od filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych patelkach - „patelki nie mogą być inne, jak czarne żelazne”. Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem.
Według Heleny Mołochowiec „głównym przysmakiem na ostatki uważa się u Rosjan bliny”.
Proponuję przepis z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku, na bliny pszenne z ubitą śmietanką.
Ilości produktów podaję w mililitrach, przeliczając szklanki (z oryginalnego przepisu).
Ciasto powinno być gęste, jak dobra śmietana”.

  • ok 500 ml ciepłego mleka,
  • 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej) ,
  • 750 ml mąki pszennej krupczatki,
  • 2 jajka,
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem”.
400 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 560 ml mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie dodać żółtka wymieszane z solą i cukrem.
Dodać pozostałą mąkę.
Wymieszać, dolać ciepłego mleka tyle, aby ciasto było gęste, jak dobra śmietana.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać
Odstawić na parę minut aby podrosło.
Smażyć bliny – patelnię posmarować masłem, nakładać porcje ciasta. Smażyć z jednej strony aż się zrumieni, delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej strony.


Podawać od razu, póki są ciepłe.


Według przepisu podać topione masło, gęstą śmietanę i kawior. Ja podałam twaróg wędzony zamiast kawioru.
zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz