czwartek, 22 marca 2018

Jajka w groszku


Jajka w groszku, wiosenne jajka, idealne nie tylko na wielkanocny stół.
Do przygotowania dania użyłam foremek do pieczenia ciastek z patyczkiem. Można użyć innych foremek i nadać daniu inny kształt.
Użyłam jajka przepiórcze, ale można danie przygotować również z jajek kurzych.

  • 24 jajka przepiórcze,
  • 450 g groszku zielonego mrożonego,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 13 g żelatyny,
  • masło do smarowania foremek


Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Groszek wrzucić do garnka, wlać niewielką ilość wody, ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Powinniśmy otrzymać 300 ml przecieru.
Do groszku wlać 100 ml śmietany, zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny (ja dałam 2 łyżki), cukrem i solą. Zagotwać.
Do mieczki wsypać żelatynę, dodać trochę masy groszkowej, dokładnie wymieszać, wlać resztę masy groszkowej, wymieszać.
Można jeszcze raz przetrzec prze sito.
200 ml śmietany ubić, wymieszać z masą groszkową.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce na patyczek).
Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i cienko posmarować rozpuszczonym masłem.


W dolnej części foremki do ciastek (tej bez dziurki) ułożyc troche masy groszkowej, ułożyć na niej jajko, lekko dociskając.


Przykryć foremkę drugą częścią (tą z dziurką) i wypełnić masą groszkową.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjąć kulkę z foremek, przeciąć na pół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz