sobota, 17 marca 2018

Gulasz z żołądków drobiowych – kaczych


Gulasz z żołądków drobiowych przygotowałam z użyciem żołądków kaczych. Z kurzych również można przygotować to danie, jednak z kaczych będzie bardziej z charakterem.


Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć.

Sparzyć na sicie.

Przekroić wzdłuż na pół.

Oprószyć mąką.

Obsmażyć na rumiano, przełożyć do garnka z grubym dnem.

Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, chwilę jeszcze razem przesmażyć. Przełożyć do żołądków.

Dodać tymianek i przyprawy (ziele, listek i pieprz), wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem do miękkości. W miarę potrzeby dolać trochę wody.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.




Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.

Podałam z pęczakiem.





  • 500 g żołądków drobiowych (u mnie kacze),

  • 2 cebule,

  • mąka pszenna,

  • 20 g grzybów suszonych,

  • listek laurowy,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 6 ziaren pieprzu czarnego,

  • sól,

  • pieprz,

  • cukier,

  • sok z cytryny,

  • 500 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki),

  • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz kaczy),

  • natka pietruszki


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz