piątek, 30 marca 2018

Babka szafranowa




Babka szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach.
Ponieważ otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.


Szafran to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie wyrywane, a następnie suszone.
Aby otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest 150 znamion.
Jest to najdroższa przyprawa świata.
Od niedawna szafran uprawiany jest w Polsce, w Górach Izerskich w Górzyńcu.
Szafran dostałam od Pana Krzysztofa Marcinkiewicza, który 7 lat temu rozpoczął swoją, jakże udaną, przygodę z szafranem.


Babkę upiekłam używając jajek gęsich (dziękuję Ewa Mitowska, za jajka). W przepisie podana ilość jajek kurzych - jedno jajko gęsie używamy zamiast dwóch kurzych.

  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 żóltek*,
  • 2 białka**,
  • 60 g masła,
  • 30 g drożdży,
  • 30 g rodzynek,
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • laska wanilii,
  • szczypta szafranu,
  • 50 ml brandy,
  • 1/2 łyżeczki soli.


Szafran zaparzyć niewielką ilością gorącej wody i odstawić pod przykryciem, na co najmniej 30 minut. 
Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka i odłożyć. Pozostałą część wanilii włożyć do garnka z mlekiem i zagotować. Lekko przestudzić. Wanilię wyjąć.
Rodzynki zalać brandy i pogrzewać aż odparuje płyn.
Masło roztopić.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać nasionka wanilii.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, sól, przecedzony napar z szafranu i porządnie zagnieść, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Jeszcze chwilę wyrabiać.
Odstawić aby ciasto urosło.
Następnie przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej).
Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 50 – 60 minut.


Babkę można polukrować lub posypac cukrem pudrem.


* 2 żółtka jajek gęsich,
** 1 białko jajek gęsich,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz