piątek, 16 marca 2018

Babka drożdżowa czekoladowa ponczowa



Babka czekoladowa na drożdżach według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku, ale nasączona ponczem z przepisu na babkę ponczową, również z tej książki. Babka wyszła pyszna!

  • 6 jajek,
  • 60 g cukru,
  • 120 g czekolady deserowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 60 g rodzynków,
  • wanilia lub esencja waniliowa naturalna,
  • poncz:
  • 125 ml wody,
  • 60 g cukru,
  • 60 ml rumu,
  • 1 łyżka soku cytrynowa,
  • kawałeczek skórki cytrynowej
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści).
Do jajek dodać czekoladę i wanilię, dalej ubijać.
Następnie wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami.
Dalej ubijając dodać mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno - czekoladowej.
Delikatnie i dokładnie wymieszać.
Dodać rodzynki, wymieszać.
Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut.
Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia.
Poncz: zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum.
Gdy ostygnie, babkę ułożyć na talerzu i polać ją ponczem. Polewać, aż zdecydowaną większość płynu babka wchłonie.
olukrowałam lukrem z cukru i cytryny.
Szklankę cukru pudru utrzeć z 2 – 3 łyżkami soku z cytryny lub wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz