czwartek, 7 marca 2019

Sos koperkowo ogórkowy


Sos koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki.
Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik), sosów...

  • 30 g masła,
  • 20 g mąki,
  • łyżka siekanego koperku,
  • 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych,
  • 150 – 200 ml wody lub bulionu,
  • 100 g gęstej śmietany 18%,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier
Zasmażyć masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć.
Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Następnie wlać wodę lub bulion.
Gotować mieszając.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie solą.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
Podawać na przykład do ryb.

Podałam z babką z ryb.


2 komentarze: