czwartek, 21 marca 2019

Pierogi ruskie - pierogi pieczone


Pierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej.


Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.




Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone.

Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...)” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku.

Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami.

Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone....

Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb...

Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu


Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gramów mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło utrzeć na śmietanę - " (…) dla kruchości, w miejsce topionego masła brać surowe, utarte na śmietanę".

Jajka ubić, dodać do nich rozczyn i wyrabiać.

Następnie dodać ubite masło i pozostałą mąkę.

Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej.

Jajka posiekać.

Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm.



Na cieście układać porcję mięsa i trochę jajek siekanych.

 



Zlepiać pierogi. 



Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. 



Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut.





  • ciasto:

  • 640 g mąki tortowej,

  • 4 jajka,

  • 120 – 150 ml letniego mleka,

  • 60 g miękkiego masła,

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,

  • 1/2 łyżeczki cukru,

  • płaska łyżeczka soli,


  • nadzienie:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,

  • 600 g ugotowanego mięsa bez kości,

  • 1 jajko,

  • 2 cebule,

  • 100 – 150 ml bulionu,

  • sól,

  • pieprz świeżo mielony,

  • jajko do smarowania pierogów,

  • bułka tarta do posypania pierogów,


2 komentarze: