niedziela, 10 stycznia 2016

Bulwy smażone


Bulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był „ziemniakiem” Indian.


Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki. Można jeść go na surowo, gotowany, pieczony, smażony... .
Bardzo łatwy w uprawie „sam rośnie”, tylko dlaczego obecnie jego cena jest tak wysoka? Chyba tylko dlatego, że powracając na stoły, trafił na listę modnych warzyw.


Przepisów, na przyrządzenie bulw czyli topinamura, nie mogło zabraknąć w Książce Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1920 roku.

  • 8 bulw,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • sól,
  • 3 łyżki masła
Topinambur, umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Obtoczyć w rozmąconym jajku i „wytarzać” w bułce tartej.
Smażyć na rumiano na maśle.

Topinambura nie należy rozgotowywać, powinien być ugotowany al dente, lekko twardy – może nawet trochę surowy. Topinambura można jeść na surowo.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza