Kaczka pieczona z jabłkami - kolejna wariacja na temat kaczki z jabłkami.
- 1 kaczka,
 - 10 goździków,
 - 1 torebka kardamonu,
 - 12 ziaren pieprzu czarnego,
 - 5 ziaren ziela angielskiego,
 - sól,
 - 2 jabłka,
 - 3 goździki,
 - 200 ml miodu pitnego czwórniaka,
 - 2 łyżki masła
 
Przyprawy
zemleć, wymieszać z solą. 
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na
grzbiecie. Natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Jabłka
pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. 
Jabłka
i 3 goździki włożyć do środka kaczki. Ułożyć kaczkę na
blasze i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć
grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać wytopiony tłuszcz.
Polać
kaczkę miodem i dalej piec. Po 20 minutach kaczkę polać wodą
(około 150 ml) i piec dalej do miękkości, co jakiś czas polewając
kaczkę wytworzonym sosem.
Gdy
kaczka będzie już miękka (łącznie piec około 3,5 godziny),
wyjąć z kaczki jabłka, przetrzeć je przez sito. Dodać do nich
wytworzony sos, zagotować. Dodać zimne masło i wymieszać. Zdjąć
z ognia.
Podawać
kaczkę z sosem.
Ja
podałam z jabłkami karmelizowanymi.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz