piątek, 1 kwietnia 2016

Opiekanki z kartofli


Kartofle, ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - kotlety z gotowanych ziemniakówpochodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z kaszy i jarzyn, mówiono „opiekanki”.

  • 10 dużych ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • parę łyżek mąki,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia,
Ziemniaki ugotować, ale nie rozgotować. 
Wystudzić i przetrzeć przez sito. 



Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.



Z masy robić kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.





2 komentarze:

  1. nie słyszałam jeszcze o takich placuszkach,a wyglądają na apetyczne. W tle widzę kuchnię,,myślałam ,że takich kaflowych już nikt nie używa,u mnie stoi ale nie używana już ładne kilkanaście lat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne placki :) zdecydowanie polecam :) Kuchnia nie moja i raczej nie używana, ewentualne dogrzanie domu w czasie wielkich mrozów. Dom wakacyjny Przyjaciół.

      Usuń