Przepisów
na przygotowanie botwinki, czy chłodnika jest tyle, ile osób je
gotujących.
W
starych (z pierwszej połowy XX wieku) książkach są przepisy na botwinkę lub chłodnik z
botwinki z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych.
W
każdej książce przepis troszkę inny: więcej lub mniej mleka,
śmietany, kwasu z ogórków. W jednych dodać należy ogórki
wcześniej macerowane w soli, w innych ogórki kiszone, szyjki
rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek.
Proponuję
dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok,
tak jak przy chłodniku
litewskim.
Oczywiście
zupę można podać na ciepło – botwinkę;
lub
na zimno – chłodnik.
- Botwinka – 1 lub 2 pęczki,
- 200-300 ml soku z kiszonych ogórków,
- sok z cytryny,
- 300-400 ml śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
Botwinkę
umyć, oczyścić, posiekać.
Jeżeli
mamy botwinkę z większymi buraczkami, buraczki można zetrzeć na
tarce o średnich otworach, a liście posiekać.
Botwinkę
włożyć do garnka i zalać niewielką (tak, aby tylko przykryć)
ilością wrzącej wody.
Gdy
botwinka będzie al dente (nie rozgotujmy) dodać kilka kropel soku z
cytryny (dzięki temu będzie ładny kolor buraczków).
Wlać
kwas z kiszonych ogórków – 200 – 300 ml. Dodajemy do smaku.
Zagotować,
doprawić do smaku cukrem i ewentualnie solą.
Dodać
śmietanę 300 - 400 ml.
Ze
śmietaną już nie gotować.
Podawać
z jajkami ugotowanymi na twardo, koperkiem, ogórkami świeżymi lub
kiszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz