niedziela, 8 lipca 2018

Wiśnie na zimę – do naleśników, omletów, makaronu



Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać,


albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu.... 

  • 3 kg wiśni,
  • 1-2 torebki kardamonu,
  • 4 – 5 goździków,
  • 3 -4 łyżki cukru,

Wiśnie umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem.
Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na małym ogniu) 20 minut od zagotowania.
Wyjąć słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem.
Z tej porcji wiśni otrzymamy 3 – 4 słoiki o pojemności 700 ml.



zastawa z 




4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Akurat mam na działce wiśnie i zastanawiałam się co w tym roku z nimi zrobić. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu nabrałem ochoty na naleśniki!

    OdpowiedzUsuń