wtorek, 17 lipca 2018

Konfitura z czarnej porzeczki



Konfitura z czarnej porzeczki idealna na kanapki, do naleśników, placków ziemniaczanych (tak, tak... ze śmietaną i cukrem). Cukru należy dodać do smaku, wszystko zależy od porzeczki.


Raz na 9 kg porzeczek wzięłam 1 kg cukru i konfitura była słodka. Innym razem musiałam dodać dwa razy tyle cukru.
Można dodać laskę wanilii na 6 kg porzeczek.

  • czarna porzeczka,
  • cukier

Porzeczki obrać z gałazek, oczyścić z liści. Umyć, osuszyć.
Wrzucić do garnka, postawić na niedużym ogniu. Wsypać trochę cukru (około 100 g na kilogram owoców). Zagotować. Gotowac 10 minut od zagotowania.
Zestawić z ognia. Odstawić do następnego dnia.
Następnego dnia zagotować, doprawić do smaku cukrem. Gotować 20 minut od zagotowania.
Przełożyć porzeczki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz