Chłodnik
z sokiem z ogórków kiszonych był dość popularny w pierwszej
połowie XX wieku. W książkach kucharskich z tamtych lat, można
znaleźć różne jego odmiany – tyle przepisów ile kucharek.
W
jednych przepisach sos z ogórków jest gotowany, w innych surowy. W
jednych dodaje się botwinę lub kwas buraczany, w innych pomija się
ten dodatek. Czasem dodawana jest do chłodnika gotowana cielęcina,
szyjki rakowe...
Ja
używam sok z ogórków przygotowanych według przepisu ogórki
małosolne.
Jajka
pokroić na ćwiartki.
Rzodkiewki
i ogórki pokroić w plasterki.
Mleko
zsiadłe wymieszać z kwasem z ogórków i śmietaną. Doprawić
szczyptą cukru.
Schłodzić.
Wymieszać
z koperkiem.
Na
dnie talerza ułożyć jajka i pokrojone warzywa.
Wlać
chłodnik.
- 400 ml mleka zsiadłego,
- 150 ml gęstej śmietany 18%,
- 200 ml soku z ogórków kiszonych,
- szczypta cukru,
- kilka rzodkiewek,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 ogórki świeże,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki świeżo posiekanego koperku,
Przepis na chłodnik mam, ale takiego jeszcze nie próbowałem!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńWygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) zdecydowanie polecam :)
UsuńUwielbiam takie smaki..! Super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chciałabym to zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Super smak.
OdpowiedzUsuń