środa, 11 lipca 2018

Chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych



Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych był dość popularny w pierwszej połowie XX wieku. W książkach kucharskich z tamtych lat, można znaleźć różne jego odmiany – tyle przepisów ile kucharek.
W jednych przepisach sos z ogórków jest gotowany, w innych surowy. W jednych dodaje się botwinę lub kwas buraczany, w innych pomija się ten dodatek. Czasem dodawana jest do chłodnika gotowana cielęcina, szyjki rakowe...
Ja używam sok z ogórków przygotowanych według przepisu ogórki małosolne.


Jajka pokroić na ćwiartki.
Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki.
Mleko zsiadłe wymieszać z kwasem z ogórków i śmietaną. Doprawić szczyptą cukru.
Schłodzić.
Wymieszać z koperkiem.


Na dnie talerza ułożyć jajka i pokrojone warzywa.
Wlać chłodnik.



  • 400 ml mleka zsiadłego,
  • 150 ml gęstej śmietany 18%,
  • 200 ml soku z ogórków kiszonych,
  • szczypta cukru,

  • kilka rzodkiewek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 ogórki świeże,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki świeżo posiekanego koperku,


7 komentarzy:

  1. Przepis na chłodnik mam, ale takiego jeszcze nie próbowałem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki..! Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, chciałabym to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis. Super smak.

    OdpowiedzUsuń