niedziela, 22 lipca 2018

Konfitura z ogórków




Znamy konfitury z brzoskwiń, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkamifig..., a kto zna konfiturę z ogórków?

Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „konfitura z ogórków” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam.

Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków).




Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery.

Wyciąć gniazda nasienne.

Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm.

Zważyć ogórki!!! - powinno ich być 1,5 kilograma

Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż będą miękkie. Kilka, kilkanaście minut.

Wyjąć z wody, odsączyć.

Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody.

Wyjąć odsączyć i pokroić w cienkie paseczki.

Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml.

Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż otrzymamy syrop.

Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię i gotować, aż ogórki nabiorą przezroczystości.

Przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.





  • 1,5 kg ogórków,

  • sok z 2 pomarańczy,

  • sok z 2 cytryn,

  • skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy,

  • 8 goździków,

  • kawałek cynamonu,

  • 700 g cukru,

  • 1/2 laski wanilii,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz