czwartek, 28 lipca 2016

Chłodnik litewski


Taki chłodnik litewski zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem.
Przepis według Pani Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek, tuż przy granicy z Litwą.
  • 1 szklanka ugotowanych tartych buraków,
  • 3 średnie ogórki,
  • 1 główka cebuli,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • duży pęczek koperku,
  • 4 kefiry (400 ml jeden),
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajka ugotowane na twardo,

Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. 
Cebulę i koperek posiekać.
Do garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i koperek. 
Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami. 


Chłodniki podawane w miejscowych restauracjach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz