Taki chłodnik litewski zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem.
- 1 szklanka ugotowanych tartych buraków,
- 3 średnie ogórki,
- 1 główka cebuli,
- szczypta cukru,
- 1 łyżka octu,
- duży pęczek koperku,
- 4 kefiry (400 ml jeden),
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- jajka ugotowane na twardo,
Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę i koperek posiekać.
Cebulę i koperek posiekać.
Do
garnka wlać jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i
koperek.
Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo.
Podawać
z ugotowanymi ziemniakami.
Chłodniki podawane w miejscowych restauracjach.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza