poniedziałek, 4 lipca 2016

III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie - Wielki Gościniec Litewski


Gościniec – dar, prezent, podarek, podarunek – otrzymać coś w darze.
Gościniec – polna droga, droga, linia komunikacyjna.

III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie już za nami, odbył się w dniach 18-19 czerwca.
Podczas turnieju można było poznać lub przypomnieć sobie smaki z trasy Wielkiego Gościńca Litewskiego (dawnego traktu handlowego Warszawa-Wilno, czyli kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz Wileńszczyzny. „Wielki Gościniec Litewski był przez kilka wieków jednym z najważniejszych traktów handlowych Rzeczypospolitej. Łączył Warszawę z Wilnem, czyli Koronę Polską z Wielkim Księstwem Litewskim, biegnąc przez Stanisławów, Dobre, Liw, Węgrów, Sokołów Podlaski, Drohiczyn, Bielsk Podlaski, Białystok, Grodno. Trasa ta w poszczególnych latach zmieniała się, zbaczając z głównego traktu, jednak istnienie kilku wariantów gościńca nie zmieniało w sposób zasadniczy jego biegu. Z Wilna szlak prowadził do Rosji, zaś z Warszawy do najważniejszych stolic Europy”. WGL


Na licznych straganach, ustawionych na podzamczu, można było kupić oraz spróbować sery, wędliny, chleb, nalewki, miody....


Można było medytować przy pierogach z Joanną Jakubiuk, piec sękacza z Ewą Mitowską, ...
W niedzielę można było posłuchać o zdrowym śniadaniu, 


posłuchać opowieści Małgorzaty Borkowskiej o chlebie, wziąć udział w pikniku śniadaniowym przygotowanym przez młodzież ze szkół na Szlaku WGL....


Podczas turnieju odbył się konkurs na „Gościniec z podróży”, czyli na najlepszy podarunek ze Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego.
 
zdjęcie Barbara Tekieli

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko (autor książki „Kucharz doskonały” z 1768 roku), zajęła nalewka z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów” Witolda Kalinowskiego z Tchórznicy (Gmina Sabnie)




II miejsce – „Piróg” – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego 
III miejsce – Nalewka żołędziowa Jolanty Pitura z Gminy Dębe Wielkie

Wyróżnienia:




– Sękacz – Marka Andrzejewskiego z Wilna
- „Cynamonowe suchary Marszałka” Cukiernia Babeczki z Sulejówka.


W konkursie „Na najsmaczniejsza potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski” przyznano trzy nagrody:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko– zdobyła Szynka pieczona na chrzanie, zgłoszona przez Panią Irenę Zawadzką z Żulina
II miejsce – Karkówka w ziołach z ziemniakami Ewy Mitowskiej z Seroczyna
III miejsce – Chołodziec litewski z „Pana Tadeusza” – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego 
Wyróżnienia:
– Chrzan gotowany na maślance – Elżbiety Królak z Łazisk;
– Parzybroda – Stanisława Górala z Żulina.



W konkursie na najlepszy Gościniec z podróży, nagrody przyznali również dziennikarze (wśród, których miałam przyjemność i ja się znaleźć):


I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko Cukiernia Babeczki z Sulejówka za „Cynamonowe suchary Marszałka” – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka, oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego.
Wyróżnienia:


Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za Miód Akacjowy w plastrze dziewiczym,


Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów”,


Halina Jadwiga Gontarz z Liwa (gmina Liw) za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania serów dojrzewających i wędzonych.



Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha Wielądka, dla Koła Emerytów Dobre za zaangażowanie pań, pogodę ducha, prezentację na stoisku, występ na scenie oraz przygotowanie regionalnych potraw.
Jak wspomniałam, ja tam byłam miód i nalewki piłam i mam nadzieję, w przyszłym roku znowu tam się wybrać, do czego wszystkich zachęcam.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza