Deser z czarnej porzeczki z orzechami laskowymi... pycha :)
- 90 g orzechów laskowych,
- 65 g cukru,
- 25 ml wody,
- 50 g czekolady deserowej,
- 50 g ryżu preparowanego,
- 500 g czarnej porzeczki,
- 15 g żelatyny,
- 250 ml śmietany 30%,
- maliny do przybrania (około 300 g)
Orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
Ugotować
gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały
czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor
(najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować – na zdjęciu orzechy laskowe – orzechy włoskie zachowują się tak samo).
(najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować – na zdjęciu orzechy laskowe – orzechy włoskie zachowują się tak samo).
Wyjąć
orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do
ostygnięcia.
Orzechy
zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do
ostudzenia.
Rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobnioną czekoladę włożyć do
miski, ustawionej na garnku z wrzącą wodą).
Wymieszać
czekoladę z masą orzechową a następnie z ryżem.
Dno
formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy,
równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki.
Porzeczki
opłukać, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i
ugotować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy
otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać
wodę i zagotować.
Jeżeli
jest więcej, należy odparować przez gotowanie.
Doprawić
do smaku cukrem.
W
gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia,
ale nie zastygnięcia.
Śmietanę
ubić na sztywną masę
Do
śmietany dodać porzeczki z żelatyną – najpierw do śmietany
dodać trochę porzeczek, wymieszać, następnie wlać porzeczki do
śmietany, lekko ubijając.
Masę
wlać do tortownicy. Wstawić na 15 minut do lodówki, następnie
udekorować deser malinami.
Wstawić
do lodówki do zastygnięcia.
zastawa z
Fajny ten orzechowy spód :) a ciacho wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i polecam :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietny pomysł na spód :) Cały deser wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:) polecam :) serdecznie pozdrawiam
UsuńFantastyczny :D
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)serdecznie pozdrawiam :)
Usuńo rany! ja nie chcę kawałka...chce CAŁE <3... wygląda obłędnie :)!
OdpowiedzUsuńależ proszę się częstować ;) bardzo miło :) serdecznie pozdrawiam :)
UsuńJoasiu, to jest piękne, chyba przygotuję :)
OdpowiedzUsuń. Już drukuję :)
dziękuję :) zdecydowanie polecam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! MNIAM! :) Na pewno spróbuję przygotować to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ) i życzę smacznego :)
UsuńWitam. A jaki jest rozmiar formy? Bo to jest bardzo istotne.
OdpowiedzUsuńna zdjęciu 18 cm, ale robiłam i w formie 20 cm. Serdecznie pozdrawiam
UsuńCzy to mają być orzechy włoskie....bo te na zdjęciu to chyba włoskie nie są ,a w przepisie jest napisane że włoskie �� ciasto cudne. Porzeczki już się kończą, więc i ja muszę szybko za nie się zabrać
OdpowiedzUsuńlaskowe, oczywiście laskowe. Przepraszam, chochlik jakiś się wdarł.... tak jak na zdjęciu laskowe
Usuń