Naleśniki
z serem i borówkami są
po prostu pyszne, ale gdyby ktoś przypadkiem nie lubił czekolady,
to może zastąpić je zwykłymi
naleśnikami, nie zmieniając nadzienia :)
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- sól,
- 500 – 600 ml mleka,
- 4 łyżki stopionego masła,
- 2-3 pełne łyżki kakao,
- farsz:
- 4 żółtka,
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 500 g sera białego twarogowego,
- esencja waniliowa
- miód (u mnie jaworowy) lub syrop klonowy,
- borówki
Przepis na naleśniki czekoladowe:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Dodać kakao do smaku. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka.
Czekoladowe
ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć
naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w
oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej
powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je
zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się
zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki
składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć.
Na
naleśnikach układać porcję sera, trochę borówek, składać w
„chusteczkę” – na pół i jeszcze raz na pół.
Polać
miodem, posypać borówkami.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza